Huishoudelijke hulp

Als gevolg van ouderdom of een lichamelijke beperking kunt u tegen problemen aanlopen bij het verrichten of onderhouden van de dagelijkse huishouding. Meestal kunt u in de meeste gevallen een beroep doen op uw sociale netwerk. Onze huishoudelijke medewerkers kunnen u ondersteunen als u op niemand anders een beroep kunt doen. Onder hulp bij het huishouden wordt o.a. verstaan:

  • Stofzuigen
  • Strijken
  • Ramen lappen
  • Badkamer schoonmaken

Soms is naast deze werkzaamheden ook enige hulp nodig bij het organiseren van het huishouden of bij de zorg voor huisgenoten. Ook dat valt onder hulp bij het huishouden.

 

Aanvraag en kosten
Voor het aanvragen van huishoudelijke hulp kunt u bij ons of bij uw gemeente (Amsterdam, Amstelveen, Almere) terecht. Onze collega's staan altijd klaar om u te helpen. U kunt voor uw aanvraag ook een beroep doen op de cliëntenondersteuners van bijvoorbeeld stichting Mee of Cliëntenbelang Amsterdam

Voor de huishoudelijke hulp betaalt u altijd een eigen bijdrage die geïnd wordt door het Centraal Administratiekantoor. De hoogte van het eigen bijdrage kunt u uitrekenen via www.hetcak.nl.

Wachtlijst in Amsterdam

In Amsterdam is Nicon Care alleen gegund voor de stadsdelen West, Zuidoost en Weesp. In alle stadsdelen geldt er een wachtlijst. Hierdoor is er op dit moment geen plek voor inwoners die hulp bij het huishouden nodig hebben. Het kan zes tot negen maanden duren voordat u aan de beurt bent. Voor meer informatie over de wachtlijst kunt u de website van de gemeente Amsterdam raadplegen. 

Na de aanmelding plannen wij altijd een intake om de hulpvraag vast te stellen. Op basis van dit gesprek stellen wij het ondersteuningsplan op en kunnen samen met u op zoek gaan naar oplossingen. Zo kunnen wij u de mogelijkheid bieden gebruik te maken van onze robotstofzuigers of tijdelijk hulp via een particuliere zorginstellingen in te huren. 

 

Wél hulp in urgente situatie

Mocht uw situatie urgent zijn en kan de hulp niet wachten, dan bestaat er altijd de mogelijkheid de huishoudelijke hulp gelijk in te zetten. In urgente situaties vraagt meestal het ziekenhuis of uw huisarts de hulp aan. Dit geldt voor de volgende situaties:

  • Op ver­zoek van een trans­fer­ver­pleeg­kun­di­ge van het ziekenhuis
  • Bij een le­vens­ver­wach­ting kor­ter dan 3 maan­den
  • Als u niet meer eet om­dat er nie­mand is die het eten voor u kan ko­pen en klaar­ma­ken
  • Als u niet meer thuis kan wo­nen en kans op vervuiling groot is.
  • Als u wacht op zorg van­uit de Wet lang­du­ri­ge zorg
  • Als u door psy­chi­sche pro­ble­men het huis­hou­den erg ver­waar­loost


Van zorgaanbieder wisselen

Ook als u van pgb naar zin wilt veranderen of van zorgaanbieder wilt wisselen, kunt u direct bij ons terecht.

Hoe gaan wij om met uw bezittingen?

Bij het verlenen van zorg kan er wel eens iets mis kan gaan. De zorgverlener kan per ongeluk iets beschadigen. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Als een medewerker schade bij u heeft veroorzaakt door aantoonbare schuld, vragen we u dit binnen 24 uur na constatering bij Nicon Care te melden. 

Om risico’s op schade te verkleinen zijn er een aantal regels van toepassing, die in de algemene gedragscode voor cliënten en medewerkers uitgebreid zijn beschreven. We behandelen hier de meest voor de hand liggende.

Nicon Care maakt onderscheid tussen twee soorten schade.

  1. In het ene geval ontstaat er schade tijdens het gebruik van een bepaald gebruiksvoorwerp door één van onze medewerkers. Dit kan slijtage zijn en had ook kunnen gebeuren door gebruik door de cliënt zelf of zijn naasten. In zo’n geval kan er geen beroep worden gedaan op Nicon Care.
  2. In het andere geval is de schade echter duidelijk veroorzaakt door de zorgverlener van Nicon Care doordat diegene bijvoorbeeld iets omstoot of laat vallen. Natuurlijk zal de dagwaarde door Nicon Care worden vergoed.


Wat moet u dan doen?
U kunt het schadeformulier opvragen bij de zorgcoördinator. Dit formulier vult u in en stuurt u op naar:
Nicon Care
T.a.v. de zorgmanager
Operetteweg 7
1323 VJ Almere


De schademelding moet voorzien zijn van:

  • Een omschrijving van de gebeurtenis
  • Duidelijke foto van het schadeobject
  • Wat stuk of beschadigd is mag niet gerepareerd of weggooit worden.
  • Aankoop bon of als u deze niet meer heeft de aankoopdatum en het aankoopbedrag.

Bij schades kan een ter zake deskundig persoon van de organisatie de schade bij u thuis komen taxeren.

Vergoeding van schade

Bij het vergoeden van schade, wordt er uitgegaan van de dagwaarde van het object of artikel op het moment dat u deze heeft gemeld. De dagwaarde hangt af van het gebruik, het merk en de aankoopprijs.

Voor berekening hiervan hanteren wij de afschrijvingslijst van de verzekering, zie afschrijvingslast voor een verkorte uitvoering hiervan.


Grote schadeposten

Schadebedragen boven de 250,00 euro worden altijd bij de verzekeringsmaatschappij aangeboden. Aan de hand van de omschrijving beslist de verzekeraar of er een schade-expert aan te pas moet komen en/of een taxatierapport moet worden opgesteld.

  • Tijdens de behandeling van de schade mag het artikel met schade niet worden weggegooid, of worden gerepareerd.
  • Het product mag altijd worden vervangen maar het beschadigde artikel moet altijd worden bewaard, tot de schade is vastgesteld door de verzekering.
  • Bij het niet houden aan deze regels vervalt het recht op

 

Bent u het niet eens met het genomen besluit op uw schademelding

U kunt altijd in bezwaar gaan op het genomen besluit. Hiervoor dient u dan een klacht bij de klachtenfunctionaris. De klachtenfunctionaris zal de schadeclaim opnieuw beoordelen en of de claim op de juiste manier is behandeld en neemt het uiteindelijke besluit binnen 6 weken, na ontvangst van de klacht. Bij schade afgehandeld door de verzekering, is het oordeel van de verzekeringsmaatschappij leidend.


Hoe gaan wij om bij een gesloten deur?

  1. U bent als cliënt op de hoogte van het feit dat de medewerker op huisbezoek komt. Bent u niet thuis dan belt u de zorg af. Afmelden gaat ALTIJD via de planning of via de zorgcoördinator. De planning wordt altijd op de hoogte gebracht.
  2. Bij het niet openen van de deur handelt onze medewerker als volgt:

  -   met de mobiele telefoon wordt de cliënt nogmaals gebeld

  -   op het hoofdkantoor of bij collega’s wordt nagaan of de cliënt zelf heeft afgezegd

  -   de familie/mantelzorg wordt gebeld voor meer informatie

  -   bij de huisarts wordt geïnformeerd of cliënt mogelijk is opgenomen

  -   als een ander thuiszorg ook bij de cliënt komt wordt geïnformeerd of zij op de hoogte

    zijn van de afwezigheid van de cliënt.

  -  Bij de buren informeren of zij de bewoner hebben gezien/gehoord.

  1. Als bovengenoemde handelingen niet hebben geleid tot een oplossing kan na overleg met de leidinggevende of een collega de politie worden ingeschakeld. Alleen bij ernstige vermoedens en in uiterste gevallen zullen wij overgaan tot het bellen van de politie. 
  2. De politie is verantwoordelijk voor het ophalen van de sleutel op een sleuteladres als de cliënt is aangesloten bij de alarmering.
  3. Als er geen mantelzorg bereikbaar is of sleuteladres dan kan de politie besluiten om de deur open te breken.
  4. Een medewerker mag nooit alleen of met een collega naar binnen als de cliënt op het afgesproken tijdstip niet aanwezig is. In overleg met de politie en leidinggevende van de medewerker worden afspraken gemaakt over het wel/niet betreden van de woning.

Om te voorkomen dat al deze stappen worden doorlopen, stellen wij het zeer op prijs als u of uw mantelzorg ons vooraf informeert van uw afwezigheid. Bij no shows brengen wij geen kosten in rekening, maar voor een goede relatie is het van belang dat wij elkaar tijdig informeren als iemand niet aanwezig kan zijn.